Julemanden har forskellige navne i forskellige lande

Dansk jul Julemad Julespil Julelinks Forbrugslån
Julesange Julehit Julehistorier Julefilm Julegrafik
Julelys video Vittigheder Vind penge Om Cool Jul.dk Debat om jul
Julemanden Julemaden er en ny figur/person. Han er ikke 200 år gammel, og de rød/hvide farver vi forbinder med julemanden i dag skyldes en Coca-Cola reklame fra 1931.

Lige som konkurrenten Pepsi Cola blev Coke solgt som en slags vidundermedicin med mange mirakuløse virkninger. Ordet Coca henviser til drikkens formodede indhold af et velgørende udtræk fra kokanødden. (Og ikke kokain, som mange tror.)

Med tiden blev cola en mere alment udbredt læskedrik, og selskabets bestyrelse besluttede at man også skulle se at få børn til at drikke cola. Det lykkedes så sandelig. I dag drikkes der over 700 millioner Coca Colaer hver dag verden over. Den markedsføres på 80 sprog i 195 lande.

Som led i den påtænkte markedsføring blev reklamemanden Haddon Sundblom (fra Chicago, af svensk indvandrerfamilje) sat til at udforme en børnevenlig coladrikkende julemand i firmaets farver. Sundblom lod sin joviale, overvægtige filantrop beholde tidligere generationers kåbe, men farvede den CocaColarød og gav den CocaColahvide pelskanter. På samme måde fik Santa sin næsten Coca Colarøde teint og sit CocaColahvide skæg. Det var en pensioneret sælger, Lou Prentice, der stod model for Sundblom.

Hvis det havde været Pepsi der havde fået den gode idé, ville vores julemand også have fået blåt i sin heraldik, sådan som Pepsi har det i sit logo. "Før Sundblom blev Julemanden fremstillet på alle mulige måder, udtaler Coca Colas arkivar Phil Mooney. "Til tider var han en dværg. Til tider var han kæmpestor. Og der var tider hvor han ikke var så specielt munter. Han delte bare gaver ud fordi det var hans job." Men Sundbloms Santa var nærmest medlem af familjen, en hyggelig legeonkel. "Santa blev en fyr af rigtig kød og blod," siger Mooney. "Hans menneskelighed gjorde ham til et bedre symbol på kærlighed, venlighed og det at give."

Året efter, 1932, kom den første af Walt Disney's klassiske tegnefilm om Santa's værksted. Der kom flere de følgende år, alle med samme slags julemand som Sundblom havde tegnet til Coca Cola. Først efter 2. Verdenskrig kom disse film til Danmark. Den første blev vist i 1947.

Sundbloms Julemand har markedsført den rød-hvide cola for børn siden julen 1931. I næsten 35 år brugte Coca Cola Sundbloms tegninger i sin markedsføring i trykte og elektroniske medier i hele verden. Med den stigende amerikanske indflydelse verden over, især efter 2. Verdenskrig, blev den ganske verden udsat for Coca Colas reklamer som samtidig blev en markedsføring af den amerikanske julemand, Santa Claus.

Julemandens navne i andre lande

Danmark - Julemanden
Storbritanien - Father Christmas
Tyskland - Weihnachtsmann
USA - Santa Claus
 
Nytår Fastelavn Påske Tænk skeptisk
 
Markedsføring Julemanden